Oświadczenie majątkowe sędziego Żurka za 2016 rok jest już jawne! Sprawdź jaki majątek ma były rzecznik KRS

Na stornie internetowej Sądu Apelacyjnego w Krakowie można już zapoznać się z oświadczeniem majątkowym Waldemara Żurka. Zniesiono klauzulę „zastrzeżone”, a to oznacza, że każdy może poznać stan majątkowy byłego rzecznika KRS. Decyzję o ujawnieniu oświadczenia majątkowego sędziego Waldemara wydał wiceminister sprawiedliwości Łukasz Piebiak.

Z oświadczenia majątkowego wynika, że sędzia Waldemar Żurek posiada dom o powierzchni 110 m. kw., grunt rolny (35 tys. m.kw.) użytkowy powierzchni 85 m. kw., nieużytki rolne o powierzchni 33 tys. m.kw., drewniany domek na wsi oraz liczne place i inne nieruchomości. Na koncie zgromadził 21 tys. złotych oraz 800 franków szwajcarskich. Posiada dwa samochody – jeden leciwy jeep oraz suzuki z 2007 roku. Jednocześnie Waldemar Żurek ma na głowie dwa kredyty. Na wynajmie lokali zarobił w 2016 roku ponad 10 tys. złotych.

Na ujawnienie czeka oświadczenie majątkowe za rok 2017, ale te, po wniosku sędziego Żurka, zostało zastrzeżone przez Prezesa Sąd Apelacyjnego w Krakowie.

Sędzia Sądu Okręgowego Waldemar Żurek we wniosku o objęcie informacji w jego oświadczeniu majątkowym ochroną przewidzianą dla informacji niejawnych o klauzuli tajności „zastrzeżone” podał, że ujawnienie tych informacji mogłoby powodować zagrożenie dla niego i osób mu najbliższych. Oświadczenie majątkowe SSO Waldemara Żurka za rok 2017 decyzją Prezesa Sądu Apelacyjnego w Krakowie zostało objęte ochroną, o której mowa powyżej.

– napisał w odpowiedzi na pytania portalu wPolityce.pl Prezes Sądu Apelacyjnego w Krakowie Rafał Dzyr.

Decyzja ministerstwa sprawiedliwości kończy przynajmniej jeden odcinek serialu o oświadczeniach majątkowych byłego rzecznika KRS. Do końca czerwca opublikowane mają być za to oświadczenia wszystkich sędziów za rok 2017.