Prof. Jędrysek: Nie jest ważne stanowisko, ale cel. Pracuję dla Polski

Moja misja w rządzie zakończyła się 4 czerwca, co nie znaczy, że przestałem pracować dla Polski – mówi prof. Mariusz Orion Jędrysek w rozmowie z portalem cire.pl. – W realizowanych przez siebie zadaniach zawsze kierowałem się wyłącznie dobrem Państwa i Obywateli RP, nie swoim. Wszystkie sztandarowe zapowiedziane zadania zostały zakończone na etapach gdzie moje kompetencje się kończyły – dalsze działania zależą od decyzji Rady Ministrów albo Parlamentu i Prezydenta RP – dodał.

I podkreślił: „przez cały czas byłem i jestem posłem. Nie jest dla mnie ważne stanowisko, ale cel ważny dla Polski”.

Przypomnijmy, że profesor został odwołany z funkcji wiceministra środowiska i Głównego Geologa Kraju.

– Jest wiele zadań do wykonania, są np. 4 arbitraże z potężnymi wielomiliardowymi roszczeniami względem Polski, co skutkuje także blokadą złóż – podkreślił.

Polska jako jeden z nielicznych krajów europejskich nie posiadała nigdy własnej polityki surowcowej jako dokumentu strategicznego. Prace nad jej przygotowaniem profesor Mariusz Orion Jędrysek podjął na przełomie 2005 i 2006 roku. Wówczas prace przerwało PO -PSL na 8 lat i prof. Jędrysek wznowił je w 2016 r co zakończyło się przyjęciem projektu przez Stały Komitet Rady Ministrów w maju 2019 .

Projekt Ustawy o powołaniu Polskiej Agencji Geologicznej autorstwa profesora Jędryska trafił do Sejmu dwa miesiące temu.

W wywiadzie udzielonym portalowi cire.pl, profesor skomentował także medialne doniesienia związane z geotermią w Toruniu i o. Rydzykiem. Profesor podkreśla, że to powielenie pomówień z przeszłości. Dodał, że z jednym z mediów wygrał już w tej sprawie proces w obu instancjach.