Stanowisko Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Oddziału Dolnośląskiego we Wrocławiu w sprawie in vitro

Wrocławscy lekarze: “In vitro nie jest leczeniem niepłodności i stanowi wielkie zagrożenie życia i zdrowia poczynanych tą metoda dzieci”.

Szanowni  Panie i Panowie Radni,

Przez 50 lat byłam pracownikiem naukowym Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu ,obecnie jestem wykładowcą w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie, gdzie wykładam rehabilitację dzieci z zaburzeniami rozwoju. W związku z debatą Radnych Miasta Wrocławia w sprawie dofinansowania programu procedur zapłodnienia metodą  in  vitro, po dyskusji w Katolickim Stowarzyszeniu Lekarzy oddziału Dolnośląskiego  we Wrocławiu  podjęto uchwałę przesłania prawdziwych informacji z punktu widzenia medycznego , które praktycznie nie są znane. In vitro nie jest leczeniem  niepłodności i  stanowi wielkie zagrożenie życia i zdrowia poczynanych tą metoda dzieci. Procedura  poczęcia in vitro jest, związana ze śmiercią 10 innych zarodków jego rodzeństwa. Właściwym leczeniem  niepłodności u par jest metoda naprotechnologii, która jest znacznie tańsza , skuteczniejsza i etyczna bo nie związana ze śmiercią dzieci w procesie leczenia. Proszę przyjąć szersze omówienie tej tematyki w dwóch
opracowaniach naukowców i lekarzy , które przesyłam w załącznikach.

Prof.n.med. dr hab. Ludwika Sadowska
Prezes Katolickiego Stowarzyszeniu Lekarzy oddziału Dolnośląskiego  we Wrocławi