Waldemar Żurek: „Nie kandydujcie na stanowiska w KRS”. „Nadzwyczajna kasta” zniechęca niezależnych sędziów?

sady.png

Rzecznik Krajowej Rady Sądownictwa w politycznym amoku! Dziś wezwał sędziów, by ci nie kandydowali na stanowiska do KRS po zmianie ustawy o jej funkcjonowaniu. Czy to ostrzeżenie dla tych, którzy mają dość wojny kasty sędziowskiej z rządem Prawa i Sprawiedliwości? Wiele na to wskazuje.

W rozmowie z tvn24, Waldemar Żurek, przyznał też, że środowisko sędziów, które skonfliktowało się z ministerstwem sprawiedliwości, może liczyć na pomoc z zewnątrz.

Protestuje nie tylko środowisko sędziowskie. Widzimy też organizacje niezależne, europejskie, sieć krajowych rad sądownictwa, Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy różne instytucje, także pozarządowe wskazują, że kilka zapisów ewidentnie sprzecznych z konstytucją.

– stwierdził Waldemar Żurek, który zaatakował też Trybunał Konstytucyjny.

Orzekają nielegalni sędziowie, a sędzia Biernat został nielegalnie wysłany na urlop.

– histeryzował Żurek w tvn24.

Żurek „ostrzega” też sędziów, by ci nie kandydowali na stanowiska w Krajowej Radzie Sądownictwa po wprowadzeniu noweli o jej funkcjonowaniu.

I to największe stowarzyszenie sędziów też mówi jednym głosem: nie kandydujcie. Koledzy, koleżanki, nie wolno brać udziału w procedurze antykonstytucyjnej.

– powiedział Żurek.

Waldemar Żurek dawno już wyszedł poza swoją rolę rzecznika KRS. Jego skandaliczne wypowiedzi mają ewidentny wydźwięk polityczny, a sama KRS stoi dziś na pierwszej linii sporu politycznego w Polsce. Nagminnie łamana jest tez apolityczność i niezawisłość sędziowska. Najlepszym tego przykładem są wypowiedzi Waldemara Żurka. Sędziowska kasta nie podda się łatwo, a jej celem jest dziś stworzenie drugiego obiegu prawnego, który neguje wyroki Trybunału Konstytucyjnego i odrzuca wszelką kontrolę państwa nad środowiskiem sędziowskim.