Minister Ziobro: Merkel miała nosa, że postawiła na Tuska. „Za stanowisko, które uzyskał, wyraża większą lojalność wobec Kanclerz, niż wobec Polski”

Nagroda przyznana przez „Gazetę Wyborczą” Timmermansowi powiedziała nam dwie rzeczy. Z jednej strony pokazała, że pan Timmermans jednoznacznie manifestuje swój związek z konkretną sceną polityczną, pokazując brak obiektywizmu, a z drugiej strony mówi wiele o środowisku „Gazety Wyborczej”, które promuje człowieka, który grozi Polsce

—stwierdził Zbigniew Ziobro, minister sprawiedliwości, prokurator generalny, odnosząc się do przyznania nagrody „Człowieka Roku” Gazety Wyborczej przewodniczącemu Komisji Europejskiej.

Frans Timmermans ujawnił, że opowiada sie po jednej stronie sporu politycznego w Polsce

—podkreślił.

Minister Ziobro odnosząc się do stanowiska szefa Komisji Europejskiej ws. uchodźców, podkreślił, że jest to również stanowisko Donalda Tuska.

To bardzo znamienne, bo to też niestety pogląd Donalda Tuska. Rozumiem pana Timmermansa, który reprezentuje interesy tych państw Europy Zachodniej, które zdecydowały się przyjąć, a nawet wręcz zaprosić setki tysięcy uchodźców, jak np. pani Angela Merkel, i teraz chcą podzielić się z nami swoim problemem, który sami stworzyli. To, że robi to Donald Tusk jest bardzo smutne

—zaznaczył Ziobro.

Prokurator generalny podkreślił, że Donald Tusk podobnie jak Timmermans reprezentuje interesy Europy Zachodniej.

To, że to robi również Donald Tusk, to że prowadzi politykę wbrew bezpieczeństwu Polaków, to jest bardzo smutne. To również pokazuje, że pani Merkel miała nosa, że na niego postawiła, bo niekoniecznie pan Donald Tusk za to stanowisko, które uzyskał, wyraża większą wdzięczność wobec polskich obywateli, ale bardziej wykazuje lojalność wobec pani Kanclerz Merkel

—zauważył.

wplityce.pl/ TVP Info