Oświadczenie Stowarzyszenia Bezpartyjny Wrocław w sprawie relokacji Domu Socjalnego dla Mężczyzn przy ul. Obornickiej

wrocław z logo.jpg

Oświadczenie Stowarzyszenia Bezpartyjny Wrocław

w sprawie relokacji Domu Socjalnego dla Mężczyzn przy ul. Obornickiej

Stowarzyszenie Bezpartyjny Wrocław wyraża sprzeciw wobec polityki informacyjnej Miasta w sprawie relokacji Domu Socjalnego dla Mężczyzn przy ul. Obornickiej.

W chwili obecnej trwa przeprowadzka domu Socjalnego dla Mężczyzn z ul. Reymonta na ul. Obornicką. Mieszkańcy i Rada Osiedla dowiedzieli się o tym kilka dni temu przypadkowo z materiału Telewizji Polskiej. Z tego powodu powstał duży opór społeczny wobec tego pomysłu, ponieważ pojawiło się dużo nieprawdziwych informacji na temat funkcjonowania Domu Socjalnego. Do tej pory odbyły się dwa spotkania z przedstawicielami Stowarzyszenia Ludzie Ludziom, MOPS i rodzicami dzieci chodzących do SP50 sąsiadującej z Domem Socjalnym. Oba spotkania odbyły się z inicjatywy Rady Osiedla, która przyjęła na siebie rolę mediatora. Dopiero 12 stycznia sprawą zajęło się Biuro ds. Partycypacji Społecznej. Jest to zdecydowanie za późno, ponieważ władze Miasta wiedziały o całej sprawie przynajmniej od roku. Wokół sprawy pojawiło się dużo niezdrowych emocji, które są efektem niedoinformowania mieszkańców osiedla Różanka. Funkcjonowanie profilu “Wrocław rozmawia” na Facebooku służy tylko pozorowaniu komunikowania się z mieszkańcami, a nie chęci prowadzenia konstruktywnego dialogu i skutecznej polityki informacyjnej Miasta.

Grzegorz Maślanka

Wiceprezes Stowarzyszenia Bezpartyjny Wrocław