Sprawozdanie za 2017 rok i absolutorium przyjęte

rada-wroclaw_1.jpg
sesja RM

Ne było łatwo radnym na dzisiejszej sesji w Radzie Miasta. Plan finansowy za 2017 rok przeszedł po burzliwej dyskusji. Tylko 19 radnych było za przyjęciem przedstawionego przez miejskiego skarbnika planu,  3 radnych wstrzymało się od głosu i 14 radnych z PiS głosowało przeciw przyjęciu.

Identycznie głosowali przy udzieleniu absolutorium. Tym samym obydwa punkty zostały przyjęte.

Podczas dyskusji o budżecie, Sebastian Lorenc zwrócił uwagę na o trzy symboliczne wydarzenia, które uniemożliwiają głosowanie -za – tym budżetem. To, że opinia RIO jest pozytywna ale opinia, mówi tak naprawdę o jednym, że wydatki budżetowe zgodne są z przepisami prawa, o tym, że wszystkie zapisy prowadzone są prawidłowo i, że budżet od strony księgowej jest prowadzony rzetelnie.

Nie mówi natomiast nic o jakości tych wydatków, a jeżeli o nie chodzi to wydatki są dość poważne i stąd zarzuty i mankamenty.

Ilość pieniędzy przeznaczanych na Śląsk Wrocław w opinii wrocławian jest niedopuszczalna (…). Za tak ogromną sumę pieniędzy można było poczynić inwestycje, które poprawiają jakość życia mieszkańców w poszczególnych obszarach naszego miasta. Wspomnę tylko basen na Brochowie, na Oporowie. Kategorycznie sprzeciwiamy się wydatkowaniu tak ogromnych kwot na Śląsk Wrocław, możemy dyskutować o finansowaniu sportu zawodowego ale nie w takiej skali, to jest irracjonalne po prostu.

Duga sprawa, wakacje 2017 rok, budowa pieców kaflowych przy ul. Kluczborskiej (…) to jest sytuacja do której nigdy nie powinno dojść (…)

Ostatnia rzecz, to 24 marca. Nazwałem ten dzień – dniem pieszego pasażera. Tego dnia mieliśmy cały ciąg awarii, usterek i wykolejeń, który położył komunikację zbiorową w naszym mieście. Wydatki na komunikację zbiorową są daleko niewystarczające. To, jak dzisiaj jeżdżą tramwaje i autobusy nie są żadną alternatywą dla samochodu.