Oświadczenie sędziego Żurka będzie jednak jawne! Minister Piebiak rozpoczął specjalną procedurę

fot. youtube.com

Wiceminister sprawiedliwości Łukasz Piebiak podjął decyzję o wszczęciu procedury, dzięki której poznamy oświadczenie majątkowe sędziego Waldemara Żurka. Z naszych ustaleń wynika, że specjalne pismo wiceministra zostało już przesłane do Sądu Apelacyjnego w Krakowie. To właśnie prezes krakowskiego sądu, na wniosek sędziego Żurka, zastrzegł oświadczenie byłego rzecznika Krajowej Rady Sądownictwa.

Minister Łukasz Piebiak już w ubiegłym roku zniósł zastrzeżenie treści oświadczenia majątkowego sędziego. Waldemar Żurek co roku wnioskuje o zastrzeżenie jawności swoich dochodów. To wyjątkowo osobliwa postawa, gdyż sędzia nie pełni już żadnego stanowiska. Przestał być rzecznikiem Krajowej Rady Sądownictwa, nie piastuje też żadnej funkcji w strukturach kierowniczych sądów. To nie koniec. Waldemar Żurek nie prowadzi też żadnej sprawy, która narażałaby go na jakiekolwiek niebezpieczeństwo ze strony zorganizowanych grup przestępczych.

Tymczasem, to właśnie kwestiami „bezpieczeństwa” i wyimaginowanymi
zagrożeniami, sędzia Żurek, uzasadnia swoje wnioski do prezesa Sądu Apelacyjnego w Krakowie.