EPL CHCE UTWORZYĆ STANOWISKO UNIJNEGO KOMISARZA DS. BEZPIECZEŃSTWA I OBRONNOŚCI

Europejska Partia Ludowa chce, by w Unii Europejskiej powołano komisarza ds. bezpieczeństwa i obronności. Postulat ten – jak poinformował szef Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Radosław Sikorski – popiera polska delegacja m.in. Platformy Obywatelskiej.

Podczas kongresu EPL w marcu partia ma opublikować manifest zawierający zapis dotyczący utworzenia takiego stanowiska.

Radosław Sikorski przypomniał dziennikarzom, że taki postulat został też umieszczony w dokumentach na konferencję dotyczącą przyszłości Unii Europejskiej.

Odnosząc się do tych informacji, europoseł Ryszard Czarnecki ocenił, że sam pomysł utworzenia takiej funkcji nie jest zły, gdyż dziś już kwestią uzbrojenia zajmuje się jeden z komisarzy. Jednak ważne są tu szczegóły.

– Jeżeli ta funkcja miałaby być krokiem do tworzenia armii europejskiej będącej alternatywą dla NATO, to bardzo źle. Jeżeli dla kogoś z naszego regionu np. z Polski miałaby być parawanem dla tego, żeby niemiecki i francuski przemysł zbrojeniowy sprzedawał w większym stopniu na rynek unijny, to też źle. Myślę więc, że tak naprawdę tego typu deklaracje są elementem kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego. Przypomnę, że te wybory odbędą się za 3,5 miesiąca – powiedział Ryszard Czarnecki.

Podczas ubiegłotygodniowej konferencji w Monachium minister spraw zagranicznych, Radosław Sikorski, potwierdził dziennikarzom, że kandydatem na to stanowisko może być osoba z Europy Środkowo-Wschodniej.

W mediach pojawiają się informacje, że to właśnie szef polskiej dyplomacji może być wybrany na funkcję unijnego komisarza ds. obronności.

RIRM

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj